IVECO DAILY 35-180 HI-MATIC

Onlangs maakte de redactie van Transportenmilieu opnieuw kennis met de Iveco daily. Een verlengde- en verhoogde dubbel cabine bus deze keer met een behoorlijk potente 180 pk krachtbron én die fijne Hi-Matic schakelautomaat. Uiteraard in de nieuwste Euro-6 uitvoering.

De Iveco Daily is een populaire bestelwagen. Dat komt niet in de laatste plaats doordat het eigenlijk de enige bestelwagen is met een soort truck chassis. Anders dan bij de meeste Europese bestellers staat de carrosserie namelijk op een stevig chassis van echte U- profielen. Wij reden de Daily als gesloten bestelwagen met dubbel-cabine en hoog dak. Met onder de motorkap die hele fijne drie-liter krachtbron met 180 pk en de Hi-Matic geautomatiseerde transmissie een bestelwagen die rijdt als een bus.

De geautomatiseerde 8-traps versnellingsbak in de Daily wordt gemaakt door ZF. Dezelfde producent dus als die van de AsTronic en de nieuwe Traxon bakken in de zware Iveco trucks. Het is een logisch gevolg van de lijn die Iveco met de Daily volgt. Dit is namelijk niet zomaar een bestelwagen maar een compacte truck. Dankzij het chassis is de Daily overbemeten en dat zorgt voor een grote technische reserve. Dat geldt echter niet alleen voor het chassis en de hele layout, ook de aandrijflijn is stevig aan de maat. Dat zorgt voor een behoorlijk pittige acceleratie als je dat wilt, maar de 180 pk is ook ruim voldoende voor de zwaarste aanhangwagens.

De Hi-Matic schakelt razendsnel en vrijwel naadloos. In de display op het dashboard wordt aangegeven welke gang er gekozen is. Ingrijpen, of zelfs helemaal manueel schakelen kan, maar wij hebben de automaat niet op fouten kunnen betrappen. De noodzaak om het zelf te doen was er dan ook niet. De door ons gereden Daily heeft een lange wielbasis waardoor de laadruimte maar liefst 260 cm lang is. Dat is dus achter de dubbele cabine, en dat geeft aan dat het een behoorlijke bestelwagen is. Toch rijdt de Daily bijzonder eenvoudig. De grote spiegels met aan weerszijden een bolle dode hoek spiegel bieden een uitstekend zicht naar achteren.

Bij het instappen laat de Daily nog een keer merken dat het eigenlijk een compacte truck is. De zit is namelijk hoger dan gemiddeld, en dat heeft consequenties voor de instap. Toch stapt het vlot in en uit, zeker als je regelmatig met bedrijfswagens onderweg bent. Het voordeel van de hoge zit is het meer dan uitstekende zicht rondom. Doordat je over personenauto’s heen kijkt zie je eerder wat er voor je gebeurt, en dat is een fijn en veilig gevoel.

Het interieur is voorzien van blauwe details en dat geeft het dashboard zowaar een sjieke uitstraling. Het zal een optie zijn, maar het blauwe accent haalt net het saaie er vanaf. Zeker in combinatie met de fraaie verchroomde ringen van de verwarming oogt het hele interieur erg fraai. Zo’n Daily vormt ook een bijzonder fraai uitgangspunt voor een camper opbouw. Met dit interieur zou dat uitstekend passen. De chauffeursstoel is geveerd en optimaal verstelbaar. Er zijn keurige armleuningen en de positie achter het stuur is riant, ook als je wat groter bent. De zit op het bijrijdersbankje is wat minder. Zoals meestal het geval is blijkt ook deze tweepersoons bank geen verstelbare rugleuning te hebben. Daarmee is meerijden op die bank geen groot genoegen. Op de drie losse stoelen met armsteuntjes in de dubbele cabine zit het echter wel bijzonder aangenaam.